VEX IQ robotid Innokas 2016 üritusel.

Oli 2016 talv ja toimus järjekordne HITSA Talvekool IT-suunitlusega kooliinimestele. Nagu juba tavaks vist saanud, toimus see Haapsalus. Sedakorda ootasid kohaletulnuid laudadel ees salapärased kastid. Ruumis askeldasid soome keelt kõnelevad lektorid ja kõik oli valmis uuteks väljakutseteks. Sai selgeks, et meile tutvustatakse siinmail veel vähelevinud (kui üldse) robootika komplekti VEX IQ. Põhiline erinevus siinmail kasutatavate Legode (WeDo, NXT ja EV3) ees on oluliselt suuremad võimalused. Sai neid kokku pandud 6-7 tundi järjest ja seda vaid standartkomplektina. Sellest jäi väga hea mulje ja sai ka Pärnu Mai Kooli üks komplekt muretsetud.

Moodustasime neljandikest neljaliikmelise meeskonna ja hakkasime ehitama. Kogu protsessi miinusteks on materjalide valdavalt soome – või inglise keelne variant ja täielik kogemuste puudumine. Talvekoolis toimus ka õpetajatele üks versioon võistlusest, kuid kuna kõik oli nii uus ja segane, siis ega eriti palju just meelde ei jäänud ja lastega töötades pidime siis eeskätt ise õppima ja meelde tuletama seda vähest, mis oli meelde jäänud. Mai Koolis tegelesid õpetajate poolelt asjaga õppealajuhataja Kaja Tammetalu ja IT juht Hanno Saks. Õpilasteks olid neljandikud: Gregor Amon, Johanna Aava, Ruben Harald Vallau ja Marko Sildvee.

IMG_0139

Roboti uuesti disainimine ja disaini testimine

 

Alguses meenutas asjaga tegelemine Rocky I filmis, kus mees metsast teeb trenni käepäraste vahenditega ja tohutust entusiasmist. Meil ju ei olnud võistluslauda ja oli puudulik ka soome keele oskus, kuid tahmine oli suur ja mida enam robot roboti moodi välja nägema hakkas, seda enam kasvas meis teadmine, et soovime kindlasti osaleda mai kuus Soomes, Helsinkis toimuval Innokas 2016 üritusel ning VEX IG Teamwork Challange võistlusel. Autonoomse eelprogrammeeritud võistluse otsustasime seekord vahele jätta ja keskenduda Skills ja Teamwork võistlustele.

Tänu linnavalitsuse toetusele ja kooli abile saime siis asjad niikaugele, et 19.05 hommikul 6:00 olid lapsed valmis ja asusime teele Helsinki poole. Läksime renditud bussiga ja täis tahmist näidata, mida olime õppinud.

Innokas 2016 on Helsinkis toimuv robootika võistluste kompleks kus VEX robotid olid vaid üks väike osa. Palju olid erinevad Lego baasil tehtavad võistlused nagu Sumo, FLL, Freestyle jne jne. Meid puudutas, siis sel korral vaid VEX IQ. Saime oma laua ja asusime siis tegutsema. Õnneks oli harjutusväljak kohe meie juures ja iga arendus sai lihtsalt kohe ka järgi proovitud. Esimene, mis selgeks sai oli see, et standartseades robotiga ei ole sellel võistlusel midagi teha. Meeskond hakkas kohe palavikuliselt joonestama ja teiste roboteid uurima ja sai tehtud roboti esiosa täiesti ümber. Läbi pideva proovimise ja disainimise ja programmeerimise sai leitud töötav versioon. Peakonstruktoriks oli Gregor Amon, kelle lennuka mõtte siis ta ise ja meeskond ka ellu viis, mille tulemusena tekkis Mai Kooli meeskonnale konkurentsivõimeline robot. Mitte küll selline suursugune kui maailmameistrivõistlustel osalenud soomlaste oma, aga ikkagi seade, mis võimaldas igati konkurentsis olla.

Osalesime, siis kahel võistlusel: Skills Challenge ja Teamwork Challange. Skills Challange oli siis meeskonna kaks juhti (keda võis erinevatel võistlustel vahetada) näitamas oma oskusi oma seadme käsitlemisel 1 minuti jooksul (30 sekundit üks ja 30 sekundit teine juht). Teamwork Challange on sama võistlus, aga pearõhk on siis lisaks korraga väljakul oleva kahe meeskonna omavahelise koostöö oskuses. Eesmärgiks on siis väljakul olevad oranžid pallid saada väljaku tagaosas oleva aia taha tõsta (1 punkt/pall). Eriti hea on siis kui robot on võimeline erinevaid füüsikaseadusi kasutades pallid toimetada aia taga olevasse kõrgesse sinisesse kasti. Võistluse peab lõpetama mõlema roboti trambile viimine. Kui robot kukub, siis tuleb asetada uuesti algasendisse ja saab võistlust jätkata.

IMG_0248

Teamwork Challenge võistlus

 

Kuna Mai Kooli meeskond ei olnud seda kunagi harjutanud, sest meil veel ei ole võistlusväljakut endal, siis esmase kokkupuute tingimustes said meie meeskonnad ikka väga häid tulemusi. Olime teinud palju kuiva trenni ja roboti esmased juhtimisvõtted olid kõigil käes. Pikalt olime oma vanuserühmas 1-2 kohal ja üldarvestuses 4-5 kohal. Lõpuks pääses siiski vastaste kogemus võidule ja ka õnne oli teistel rohkem, kuid Mai Kooli meeskond – May Stars – leidis väga positiivset ära märkimist ja meie lapsed said võrratu elamuse ja kogemuse. Kuigi ei saa jätta märkimata, et May Stars meeskond tegi võitnud meeskonnast mitmes alavooru mängus parema tulemuse.

IMG_0311

May Stars koosseisus: Marko Sildvee , Johanna Aava, Gregor Amon ja Ruben Harald Vallau

 

Samuti oli tore korraldava firma Step Systems Oy poolt VEX meeskondadele välja pakutud võimalus firma kulul külastada Linnasmäki lõbustusparki. Lõppkokkuvõttes oli tegemist võrratute kolme päevaga, mis andsid võrdselt palju nii õpetajatele kui õpilastele. Kindlasti plaanime osaleda ka järgmisel aastal. VEX IQ robotid on sellest aastast alates ka RoboTex Tallina võistlustel (detsembris) ametlikult kavas  ja kindlasti osale Mai Kooli meeskond või meeskonnad ka seal.

Tänud kõigile, kes aitasid kaasa selle üritusele minemisele, eriti Pärnu Linnavalitsusele ja ka HITSA’le, kes sellist head asja meile üldse tutvustas!